Basketboll konstruerades 1891 av kanadensaren James A. Naismith. Naismith var vid den här tiden ungdomstränare i Springfield som ligger i delstaten Massachusetts i USA. Basket eller basketboll är som de flesta vet ett bollspel som spelas mellan två femmannalag på en rektangulär spelplan med en målställning mitt på vardera kortsidan. Spelplanens storlek mäter 24-28 meter lång och 13-15 meter bred. Man spelar oftast basket inomhus.

Spelreglerna till basket lades fram året efter Naismith hittade på spelet. Basket spred sig därefter snabbt till skolor och universitet över hela USA. Från början spelade man basket med fotbollar som bollar och persikokorgar som mål. Men det skulle inte dröja länge innan man fick en ordentlig basketboll, plan och målställning.

NBL är föregångaren till NBA och var den första proffsligan i basket som kom till. Redan 1898 grundades NBL som alltså stod för National Basketball League. Basketball Association of America startade 1946 men gick 1949 samman med NBL till NBA vilket som många redan känner till är beteckningen för National Basketball Association.

Det internationella basketförbundet, FIBA som står för Fédération Internationale de Basketball Amateur grundades år 1932. Basketboll har stått på det officiella olympiska programmet sedan 1936.

USA har på den internationella basketscenen fullständigt dominerat sporten. Gamla Sovjetunionen utmanade. Även de baltiska staterna var framstående innan andra världskriget. Idag är USA fortfarande den dominerande nationen i basket. I Sydamerika är Argentina bra, och i Europa har vi Spanien, Serbien och Frankrike. Basketboll är vad avser antalet utövare en av världens största idrotter och spelas över 200 länder med 400 miljoner utövare.

Basketen kom till Sverige år 1908 efter att stavhopparen Bruno Söderström som varit på besök i USA kom hem till Sverige. Det tog dock ett längre tag innan basketen fick fästa i det svenska riket. Inte förrän efter andra världskriget tog basketbollen på allvar i det svenska föreningslivet.

År 1952 fick basketboll sitt eget förbund i och med att Svenska basketbollförbundet då bildades och anslutet till Sveriges riksidrottsförbund.